preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tučepi"

Ekološka sekcija i školski vrt

Što su radili MLADI EKOLZI kroz 2010. godinu?

Autor: Renata Josipović, 20. 12. 2010.

 

Mladi ekolozi su bili ponosni i sretni kada su ugledali školsku kuharicu "Tajne bakine kuhinje" jer su oni u tom projektu sudjelovali od samog početka (prikupljali su recepte, skupljali plodove i kuhali marmelade, arancine, likere , ušećerene bajame, keksi od lavande, kruh od smokava….)

Osim kuhanja, nastavili smo sa recikliranjem papira te izradom ukrasnih posudica, kuhinjskih natpisa, mirisnih kuglica, pourpouria ….

U par rečenica objasniti ćemo vam kako recikliramo papir !

 

Nešto o samom papiru!

U današnje doba svi koristimo papir. U našoj školi odlučili smo iskoristiti stare hamere, novine, pogrešno isprintane papire, kartone. Papir se može izraditi od različitih materijala kao što su pamuk, konoplja, bananino lišće, trava, ali papir se najčešće radi od celulozne kaše koja se dobiva paranjem drveća.
Kako svi znamo da je za proizvodnjju novog papira potrebno uništiti šume onda recikliranje nije samo zabavno već nužno ukoliko želimo sačuvati ovaj naš jedini okoliš i planet kakav poznajemo. Kada zasučemo rukave i počnemo, ispred nas se otvara bezbroj kombinacija mirisa, boja i oblika - i tada krećemo!
Ovaj postupak izrade papira ne uči nas kako napraviti papir kakav obično koristimo, ali nas uči kako napraviti svoje jedinstvene posudice,čestitke, kutije...
Možete pomiješati papire raznih boja, samo obratite pažnju za što ćete papir koristiti. Ukoliko papir želite koristiti za pisanje koristite svijetle papire, a u samu izradu dodajte škrobno brašno (gustin) ili ljepilo za drvo.

Postupak

1. Sakupite papir za recikliranje, pokušajte sakupiti deblji i tanji papir. Deblji papir ima duža vlakna pa će i čvrstoća papira biti jača, dok onaj tanji daje mekoću teksture.

2. Istrgajte novine na manje komade i stavite u posudu s vrućom vodom.

  

3.   Miješalicom (mikserom) napravite jednoličnu kašu (pulpu). Ako želite čvršći papir, dodajte malo škrobnog brašna ili ako želite da vam papir bude u boji dodajte komadiće obojenih novina, istrošenog hamera.

 

4. Dobivenu kašu stavite na mrežicu (npr. Plastična ili metalna mrežica koja se stavlja na prozor za zaštitu od insekata) koja je  postavljena na deblji sloj novina.

5. Sve prekrijte slojem novina ili starom tkaninom i razvaljajte kašu valjkom za tijesta ili staklenom bocom u što tanji sloj. Podignite novine ili tkaninu i dobili ste svoj reciklirani papir. Stavite sušiti najmanje jedan dan na suncu ili malo duže ovisno o prostoriji u kojoj se suši.

                

  

6. Napravite korisne predmete od recikliranog papira:

– kutijice za spremanje sitnica

– prigodne čestitke, novogodišnji nakit

– obložite limenku konzerve, obojite ju, dobit ćete posudicu za olovke, boje i dr.

Od recikliranog papira izradili smo i posudice u koje smo stavljali osušeno cvijeće (tzv.pourpouri)

 

Mladi ekolozi vrijedno rade i u školskom vrtu. Tako iz prve ruke uče o biljnom svijetu i kako se brinuti o biljkama te o njihovoj važnosti za čovjeka.

Sadnja, gnjojenje, zalijevanje, čupanje korova, skupljanje lišća i ne manje važno - uklanjanje smeća, samo su neki od poslova naših ekologa koji sve poslove obavljaju sa osmjehom na licu.

  

  

 

Rad u vrtu ne bi bio isti bez nastavnika tehničke kulture Zvonka Bekavca koji nam uvijek daje korisne savjete zahvaljujući svom bogatom znanju i iskustvu.

        

Ovdje nam se pridružila i naša psihologinja Snježana i na tome joj zahvaljujemo !

                      

Kako je fasada naše škole bila išarana različitim grafitima mladi ekolozi su i tu odlučili napraviti malo reda. Sve što nam je bilo potrebno je puno boje, vode, pinela, valjaka i malo dobre volje. Ova prekrasna odijela za bojanje napravili smo od vreća za smeće.

    

    

 

Naš vrt ima i svoje male stanare koji isto pomažu da zemlja bude kvalitetnija.

 

 

Pozdravljaju vas mladi ekolozi! Sjetite se da ne učimo za školu nego za život!

 

Napisala: Rozana Alfirević




Ekološka sekcija i školski vrt

ZAČINI I ČAJEVI IZ BAKINE ŠKRINJICE

 

zzzz ZAČINI I ČAJEVIZZAPriroda Mediterana obiluje samoniklim aromatičnim i ljekovitim biljem. Tradicionalna mediteranska jela nezamisliva su bez mediteranskih začina. No, osim što su aromatični i hranjivi, mediteranski začini posjeduju i mnoga ljekovita i kozmetička svojstva, pa se već stoljećima  koriste za pripremanje različitih čajeva i pripravaka kojima se ublažavaju mnoge bolesti te održava higijena i potiče ljepota tijela.

Zadrugari su sa svojim voditeljicama Ivanom Volarević i Rozanom Alfirević  u školskoj godini 2011./2012. odlučili prikupiti i sušiti aromatično i ljekovito bilje i od njega napraviti začine i čajeve. Začine su pakirali u staklene teglice, a čajeve u papirnate vrećice.

Tako se u našoj bogatoj ponudi mogu naći začini od bosiljka, lovora, ružmarina, mažurana, majčine dušice, matičnjaka, lavande, kadulje, metvice, Mediteranski čaj (mješavina svih začina), te Natura – mješavina sušenog povrća (mrkva, celer, peršin i luk), bez konzervansa, umjetnih aroma i bojila.

Također smo ponosni i na naše čajeve od metvice, kadulje, majčine dušice, koprive, matičnjaka, kamilice, primorskog vriska i Mediteranski čaj (mješavina svih čajeva).

 

 

MIRISNE KUGLICE I MELEMI

 

Kod kuće ili u školi lako možemo pripremiti prirodnu kozmetiku. Naši zadrugari i njihove voditeljice Ivana Volarević i   Rozana Alfirević su u školskoj kuhinji izrađivali mirisne kuglice za kupanje, te mirisne meleme za lice i tijelo. Kuglice su pripremali od limunske kiseline, sode bikarbone i raznih eteričnih ulja (od naranče, vanilije, cimeta i sl.), a meleme od pčelinjeg voska, domaćeg maslinovog ulja i meda, te eteričnih ulja.

 

FEŠTA OD SMOKAVA

 

Smokva je tipično mediteransko voće i jedna od najstarije kultiviranih vrsta voća. Naši preci su uz maslinu i vinovu lozu uzgajali i smokvu. Svojim nutritivnim sastavom i ljekovitim svojstvima smokva se izdiže iznad mnogih vrsta voća.

Ove školske godine (2010./2011.), upravo je smokva bila inspiracija našim zadrugarima, koji su pod voditeljskom palicom Ivane Volarević i Rozane Alfirević, od smokava pripremali slijedeća ukusna i slatka jela: suhe smokve, kekse od suhih smokava, kuglice od suhih smokava, smokve u čokoladi, smokve u bijeloj čokoladi, smokve u čokoladi sa bademima, roladu od suhih smokava, kruh sa suhim smokvama te liker od smokava.

 

TAJNE BAKINE ŠKRINJICE

 

S ponosom vam predstavljamo našu školsku kuharicu "Tajne bakine škrinjice" sa starim receptima našeg kraja koje smo marljivo prikupljali i po kojima smo pripremali jela u školskoj kuhinji. Kuharica je iz tiska izašla u svibnju 2010.

Kuharicu smo predstavili javnosti na Županijskoj smotri učeničkih zadruga 31. svibnja 2010. u Podgori, te na Državnoj smotri učeničkih zadruga od 04. do 06. listopada 2010. također u Podgori, gdje je osvojila PLAKETU ZA NAJPROIZVOD!

 

KUHARICE ZLATO MOJE, TEBE JELO HVALI TVOJE!

 

U našoj školi se ove školske godine svašta kuhalo! Učenici su u kuhinji zajedno sa svojim učiteljicama Ivanom Volarević i Rozanom Alfirević pripremali razna jela po starim receptima koje smo prikupljali za našu školsku kuharicu "Tajne bakine škrinjice". Neke recepte smo malo i osuvremenili, a sve je pripremano od plodova iz našeg kraja: smokava, grožđa, oraha, badema, višanja, šipaka, naranača, lavande....

Na slikama možete pogledati kako su učenici radili: arancine, ušećerene bademe, kekse od badema i lavande i ušećerene latice ruža.

      

      

      

 

VOĆE IZ STAKLENKE

 

Dok ne izađe naša školska kuharica sa starim receptima našeg kraja, pogledajte jedan dio proizvoda iz školske kuhinje. Marmelade od dunja i jabuka, šipka i limuna.

       

 

SVEGA PO MALO

 

Sok od šipka, orahovica i višnjevača, tučepske višnje.

           

 

IZ ŠKOLSKE KUHINJE...

 

Ove jeseni su mladi ekolozi došli na ideju isprobati stare recepte naših baka u školskoj kuhinji. Kako jesen obiluje plodovima voća, počeli su od marmelada. Tako se svake subote iz školske kuhinje širio slatki miris, a staklene teglice su se punile ukusnim marmeladama od šipka, dunja i jabuka, limuna, smokava i kupina.

Učenici su uz svoje voditeljice Ivanu Volarević i Zoru Brkić učili i kako se rade marmelade, sok od šipka, tučepske višnje, likeri od limuna, suhih smokava, orahovica, višnjevača, slatko od kupina, šipak u medu, orasi u medu... 

Ideja se nametnula sama - napraviti školsku kuharicu sa receptima naših baka!

           

 

KANTARION ULJE I PRIPRAVCI OD LAVANDE

 

Ljekovitost kantarion ulja svima nam je poznata: liječi i pomaže kod opekotina, uspješno liječi rane, herpes, ubode insekata i sl. Za one koji ne znaju, kantarion ulje su zapravo cvjetovi gospine trave u maslinovom ulju.

Što reći o lavandi? Lavanda je vrlo dekorativna biljka, ljubičastih cvjetova, ugodnog mirisa i ljekovita. Najčešće je viđamo na Mediteranu. Ova biljka pomaže kod akni, masne kože, ekcema, alergija, bronhitisa, bakterija i gljivica, opekotina, migrena, nesanice, depresije i još kod mnogih bolesti i tegoba.

Naši ekolozi su od svoje učiteljice Zore Brkić rado učili kako se radi kantarion ulje, te pripravci od lavande: lavandino ulje i vino.

         

 

POSADITI, OKOPATI, ZALITI... 

 

U našoj školi dugi niz godina djeluje Ekološka sekcija. Mladi ekolozi zajedno sa svojim voditeljima Zorom Brkić i Zvonkom Bekavcem vrijedno rade u školskom vrtu. Tako iz prve ruke uče o biljnom svijetu i kako se brinuti o biljkama te o njihovoj važnosti za čovjeka.

Sadnja, gnjojenje, zalijevanje, čupanje korova, skupljanje lišća i ne manje važno - uklanjanje smeća, samo su neki od poslova naših ekologa.

           

 

PROLJEĆE U ŠKOLSKOM VRTU

 

Našu školu okružuje veliko dvorište i vrt. Ljepote našeg vrta prepoznate su i van naše škole, te je vrt nagrađivan mnogim nagradama i priznanjima. Uživajte i vi u slikama našeg vrta u proljeće!

            


Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Anketa
Koja vam provjera znanja više odgovara?



Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tučepi" / Kraj 17, HR-21325 Tučepi / os-tucepi.skole.hr / os-tucepi@os-tucepi.skole.hr
preskoči na navigaciju