preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tučepi"

 > O školi
O ŠKOLI

POVIJESNI PREGLED OŠ TUČEPI

Počeci osnovnog školstva u Tučepima sežu u davnu 1884. godinu kada Pokrajinsko školsko vijeće u Zadru donosi odluku da će u Tučepima 1884./1885. otvoriti pučku školu. Ta se odluka ostvarila tek 1. prosinca 1892. godine kada se pokreće jednorazredna škola u kući Ive Bušelića, a prvi učitelj bio je Nikola Kirinčić.

Godine 1898. u Lalića kući otvorena je dvorazredna pučka škola, a od 1902. godine djeluje i treći razred kao mješovita škola. Kao što vidimo, do tada se nastava odvijala u privatnim seoskim kućama, a nova školska zgrada otvorena je tek 1905. godine i u njoj se radilo do 1944. godine kada je u ratu porušena, a sva dokumentacija nestala. Ona je bila smještena između crkvene kuće i župskog stana gdje je spomenik palim borcima. Poslije II. svjetskog rata nastava se održava u crkvenoj kući i u Lalića kući pa je moglo biti svih šest razreda. Uvođenjem osmogodišnjeg načina školovanja nastava se morala održavati u dvije smjene – do podne i poslije podne. U velikom potresu 1962. godine, u kojem je Lalića kuća oštećena, nije bilo moguće održavati svu nastavu u crkvenoj kući. Stanovništvo je evakuirano

pa u Zagrebu u Pionirskom gradu učenici završavaju školsku 1962./1963. godinu. Iduću školsku godinu djeca viših razreda pohađaju u Makarskoj, a četiri niža razreda nastavljaju školovanje u crkvenoj kući. Osim toga, 5. rujna 1964. godine otvorena su i četiri niža razreda na Kraju u uljarskoj kući. Tako su tada Tučepi imale dvije škole - obje područne Osnovnoj školi Vid Mihaljević u Makarskoj: u Gornjim Tučepima četiri niža razreda s tri učionice i četiri učitelja, a na Kraju četiri niža razreda i preko 30 učenika.

Sadašnja osnovna škola izgrađena je 1974. godine kao četverorazredna osnovna škola i do danas se u njoj odvija cjelokupni program osmogodišnje škole, a od školske 1992./1993. godine je samostana škola. Smještena je u središtu mjesta Tučepi koji su udaljeni 5 km od Makarske. Postojeći prostor školske zgrade ne zadovoljava potrebe učenika i učitelja škole, odnosno suvremene škole tako da je osnovni zadatak dovršiti izgradnju druge faze sadašnje zgrade škole i izgraditi športsku dvoranu kako bi škola pružila najbolje moguće načine obrazovanja za učenike budućnosti, a istovremeno ih pripremiti za život i rad.

Osim redovne nastave, koja je stručno zastupljena u svim predmetima, u školi je organizirana i izborna nastava iz engleskog i njemačkog jezika, informatike i vjeronauka. Prema svojim interesima učenici su se opredijelili i za neku od brojnih izvannastavnih aktivnosti: virtualnu učionicu, športsku sekciju, vrijedne ruke, prometnu sekciju, uređenje školskog vrta, ekološku sekciju, likovno-keramičarsku sekciju, zbor, gitaru, novinarsku sekciju, informatiku za 4. razred, turističku kulturu, šahovsku sekciju, vjeronaučnu olimpijadu i dramsku sekciju. Naši učenici  uključeni su u mnoge izvanškolske aktivnosti. Postižu odlične rezultate i svake školske godine postižu visoka mjesta gdje god se natjecali.

2006. godine u našoj školi osnovana je učenička zadruga kojoj su učenici i učitelji zajedno odabrali ima „Škrinjica“. U sklopu Zadruge koja ima tri sekcije: Likovno-keramičarsku, Ekološku sekciju – školski vrt i sekciju Vrijedne ruke njeguju se i razvijaju lijepe radne navike, stječu znanja i vještine te sudjeluju na smotrama, susretima i natjecanjima. Posebno smo ponosni na to što je na državnoj Smotri učeničkih zadruga u Podgori 5.listopada 2010. naša Zadruga i škola postigla veliki uspjeh predstavljajući našu prvu školsku kuharicu „Tajne bakine škrinjice“ i proglašena najproizvodom. Radovi naših učenika mogu se kupiti na raznim sajmovima koje naša škola organizira povodom Dana kruha, na Božićnom i proljetnom sajmu, a sav novac namijenjen je u humanitarne svrhe i za Zadrugu.

Posebno je vrijedno spomenuti naš školski list „Vrutak“ koji je jedan od najstarijih na ovom  području (već 1994. godine) i od tada izlazi neprekidno na kraju svake školske godine. Svake godine je sve kvalitetniji i suvremeniji te ga predstavljamo i nagrađen je na LIDRAN-u.

Iako smo mala škola, uključeni smo u gotovo sve aktivnosti, humanitarne akcije pa čak i u europske projekte.

Rad naših učenika i posebno vrijednih učitelja dolazi najviše do izražaja u visokim priznanjima sa svih nivoa pa smo posebno ponosni na vrijedno Priznanje općine Tučepi. Kraj prvog i drugog polugodišta zaokružuje se u dvije velike školske priredbe: pred Božić i na kraju školske godine završna priredba kada obilježavamo i slavimo 13. lipnja - Dan škole, Dan općine Tučepi i Dan zaštitnika mjesta Sv. Ante.

Naša škola uvela je na ovom području i proslavu Male mature kada se učenici 8. razreda na svečan način opraštaju sa svojim osnovnoškolskim obrazovanjem.

Što na kraju reći?

Sve je rečeno ( i ono što smo  propustili napisati) u našoj školskoj himni za koju je tekst napisala naša vjeroučiteljica, a uglazbio učitelj glazbene kulture. Ponosni smo i na grb naše škole koji je osmislila učiteljica likovne kulture. Sve to smo predstavili na Dan naše škole 13. lipnja 2008.

 IZVOR RADOSTI

 himna OŠ Tučepi

tekst: Marina Šimić

glazba: Marin Erceg

 

Izvori su moji Tučepima ime dali

vidici zlatnog sunca u školu su me zvali.

U melodiju glasa jedan izvor teče

i odzvanja pjesmom kad u školu krećem.

 *

Škola je moja most što spaja

note radosti u pjesmu bez kraja.

Kad u srcu nježna nastane rima

to ljubav u školi dom svoj ima.

*

Korak moj mali prati uvijek s neba

sveti Ante zna da mi pomoć treba.

U melodiju glasa jedan izvor teče

i odzvanja pjesmom kad u školu krećem.

 *

Škola je moja most što spaja

note radosti u pjesmu bez kraja.

Kad u srcu nježna nastane rima

to ljubav u školi dom svoj ima.


Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Anketa
Koja vam provjera znanja više odgovara?Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tučepi" / Kraj 17, HR-21325 Tučepi / os-tucepi.skole.hr / ured@os-tucepi.skole.hr
preskoči na navigaciju