preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tučepi"

 > O školi  > Knjižnica
Školska knjižnica

      knjižničarka:

Brigita Mravičić

 

POPILEKTIRE


VIJESTI IZ ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Ruksak pun kulture - pun pogodak!

Autor: Brigita Mravičić, emi raffanelli, 20. 5. 2018. 12:05

Prema dogovoru između naše škole i udruge Djeca susreću umjetnost, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, za učenike od 5. do 7. razreda je u srijedu, 16.svibnja 2018. godine s početkom u 11 sati proveden projekt Ruksak pun kulture - filmski program Sedmi kontinent.

 [više]

I tako se voli obrađivati lektira

Autor: Tamara Đugum, Brigita Mravičić, Nena Raffanelli, 15. 5. 2018. 12:55

Trećaši pokazali veliko zanimanje i znanje o pročitanoj lektiri na razrednom kvizu.

 [više]

Grimmov Ukleti kraljević u očima prvaša

Autor: Renata Josipović, Brigita Mravičić, 12. 1. 2018. 10:54

Nakon što su se učitelj i knjižničarka dogovorili, prvašići su došli u petak, 24.11. u knjižnicu na slušanje bajke Ukleti kraljević braće Grimm. To je njihovo prvo obvezno štivo – lektira u 1. razredu.

 [više]

Prvi razred u školskoj knjižnici

Autor: Renata Josipović, Brigita Mravičić, 15. 11. 2017. 15:26

Kao i svake godine u Mjesecu hrvatske knjige (15.10. - 15.11.) učenici prvog razreda postaju aktivni čitači i korisnici naše male knjižnice OŠ Tučepi. Raduju se tome susretu učenici i s nestrpljenjem čekaju dan kad će moći samostalno posuditi željenu knjigu.

 [više]

Drugaši u školskoj knjižnici

Autor: Renata Josipović, Brigita Mravičić, 27. 9. 2017. 14:37

Oni vole čitati – veseli početak uz bajke H.C. Andersena i Kraljevnu na zrnu graška

Učenici drugog razreda i njihova učiteljica Fani Mravičić su odlučili da uvodni sat lektire za novu školsku godinu provedu u našoj školskoj knjižnici. 

 [više]

UČENICI 1. RAZREDA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Nikola Karin, 16. 11. 2016. 17:38

Nakon što su naučili gdje se nalazi školska knjižnica, došlo je vrijeme da učenici 1. razreda posude i svoju prvu knjigu.

 [više]

SVI U ŠKOLSKU KNJIŽNICU PO SVOJ PRIMJERAK KNJIGE

Autor: Nikola Karin, 4. 11. 2016. 20:09

Draga djeco!

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2016. (15.10.-15.11.) nabavili smo za vas nove naslove u našoj školskoj knjižnici. One su namijenjene upravo vama i nadam se da ćete pronaći nešto za sebe. Radi se o slijedećim naslovima:

 [više]

ČETVRTAŠI U NACIONALNOM KVIZU

Autor: Nikola Karin, 4. 11. 2016. 20:00

U Mjesecu hrvatske knjige (15.10.-15.11.), u sklopu Nacionalnog kviza za poticanje čitanja i u dogovoru sa učiteljem i učenicima 4. r. OŠ Tučepi, organizirali smo sudjelovanje u on line kvizu.

 [više]

Knjižnica u razredu

Autor: Renata Josipović, Brigita Mravičić, 4. 11. 2014. 10:52

U mjesecu listopadu, u kojemu slavimo i Mjesec hrvatske knjige (od 15.10. do 15.11.), knjižničarka je u suradnji sa učiteljima nižih razreda naša škole posjetila učenike i upoznala ih sa knjigama koje će ove školske godine pročitati.

Radi se lektirnim naslovima koji su obvezno štivo za ovu školsku godinu.Učenici su vidjeli sve knjige i upoznati su sa osnovnim značajkama odabranog štiva. Neke knjige su izazvale posebnu pažnju i odobrenje od učenika, a neke nešto slabiju. Svi smo se složili da ih čeka mnoštvo novih stranica za čitanje.

Poznata je činjenica da sve ono što je obvezno nije najčešće ni zanimljivo. Zato smo se dogovorili da ćemo raditi novim i privlačnijim načinima kako bi što više približili učenicima lektirne knjige.I ne samo te, već i one koje mogu čitati u slobodno vrijeme, koji sami odaberu po vlastitom ukusu.

Pri kraju sata, učenici 4. razreda su se podsjetili svih pročitanih knjiga u prethodnim razredima. Napisali su najdraži naslov na listiće u obliku knjige te sada krase pano naše školske knjižnice.

Dragi učenici i učitelji, 

dobro došli u našu knjižnicu i sretno čitanje u novoj školskoj godini želi vam vaša knjižničarka!

 [više]

Prvašići u knjižnici

Autor: Renata Josipović, Brigita Mravičić, 3. 11. 2014. 10:20

(slike preuzete sa stranice:  https://sites.google.com/a/veselaucionica.com/vesela-ucionica/neobicna-nastava)

Kažu da slike govore više od tisuću riječi…

Upravo ove fotografije, koje su snimljene 31. listopada 2014., pokazuju koliko su naši ovogodišnji prvašići, njihova učiteljica Marlena  i Marko bili veseli i radoznali dok je trajao sat u školskoj knjižnici. Bila je to njihova prva posudba neke slikovnice koja se redovito organizira u Mjesecu hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenog).

Naši prvašići su do sada posuđivali knjige u vrtićkoj knjižnici ili u Gradskoj knjižnici u Makarskoj.

Od 1. razreda postaju aktivni posuđivači knjiga iz naše male, ali dobro opremljene školske knjižnice. Razgledali su oni pažljivo sve ponuđene knjige za njihov uzrast i odabrali jednu za čitanje. Knjižničarka ih je upoznala kako se treba odnositi prema knjizi, čuvati je, čitati i vratiti na vrijeme. Njihova učiteljica im je pokazala kako je prema uputstvima iz jedne knjige koju je posudila u školskoj knjižnici izradila origami mobil koji ukrašava strop naše knjižnice…

Bio je to još jedan  nezaboravni susret nove generacije učenika i knjižničarke.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Knjižnica - arhiva prošlih godina

   knjižničarka:      Brigita Mravičić


POSJET PRVAŠIĆA ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI 2013.

Autor: Renata JosipovićBrigita Mravičić, 18. 11. 2013. 15:24

„Knjiga je živi glas, to je duh koji korača po zemaljskoj kori.

Ona nastavlja biti živa misao neke osobe od koje nas dijele

vrijeme i prostor.“

          Edmondo de Amicis

Jedan od najljepših događaja u školskoj godini za našu školsku knjižnicu jest Mjesec hrvatske knjige (15. listopada do 15. studenog). U to vrijeme, već tradicionalno, po prvi put kao razred dolaze naši dragi učenici prvog razreda.

Naša škola je ponosna što je i ove godine upisan 21 učenik u 1. razred. Pod vodstvom iskusnog učitelja Paške, učenici su upoznali našu školu pa su tako došli i u našu malu po površini, ali bogatu školsku knjižnicu.

Knjižničarka ih je upoznala s radom knjižnice, knjigama za njihov uzrast koje se nalaze na policama, odnosom prema knjigama,… Sve su to učenici pažljivo slušali i postavljali zanimljiva pitanja. Nakon što smo se upoznali i upisali te tako postali članovi školske knjižnice do kraja svog osmogodišnjeg školovanja, svi su posudili po jednu knjigu po vlastitom izboru. Učenici su dobili uz knjigu i označivač stranica na kojem se nalaze osnovne informacije o knjižnici kao i po jedan slatkiš za slatki početak u svijetu priča i pjesmica.

Sretno prvašići!

Vidimo se u knjižnici.

Radujem se susretu sa vama i vašim najdražima.

 [više]

uredi | mapiraj | ukloni | obriši | dozvole | Pomakni vijest dolje | arhiviraj

POSJET PRVAŠIĆA ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI 2012.

Autor: Renata JosipovićBrigita Mravičić, 4. 12. 2012. 15:01

U našoj školi i školskoj knjižnici ne može proći Mjesec hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenog) bez posjete učenika 1. razreda knjižnici naše škole.

 

Višegodišnja praksa pokazala se više nego dobrom i uspješnom. Djeca radosna i otvorena srca dolaze u knjižnicu iz koje će idućih osam godina posuđivati lektiru i knjige za slobodno vrijeme. Ove godine imamo 20 novoupisanih prvašića koje je njihova učiteljica Fani Mravičić dovela u našu knjižnicu 29. listopada kako bismo se upoznali i uputili u čarobni svijet slikovnica, bajki, priča…

Pričali smo i razgovarali o ljepoti čitanja i vrijednosti knjiga kao zalog za budućnost.  Ne smijemo ni zaboraviti koliko je važno bogaćenje osobnog rječnika  za književno izražavanje koje nam je itekako potrebno. Uz obvezna uputstva i savjete knjižničarke, svaki je učenik odabrao i posudio svoju prvu knjigu u našoj maloj, ali bogatoj knjižnici.

Neka im je sretno i veselo čitanje!

Sretan početak prvašići!

 [više]

uredi | mapiraj | ukloni | obriši | dozvole | Pomakni vijest gore | Pomakni vijest dolje | arhiviraj

 

POSJET PRVAŠIĆA ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI 2011.

Autor: Renata JosipovićBrigita Mravičić, 9. 11. 2011. 16:05

 

U našoj školi Mjesec hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenoga) je nezamisliv bez posjete učenika prvog razreda školskoj knjižnici.

Tako je bilo i ove školske 2011./2012. godine:  26. listopada su dvadeset i četiri prvašića i njihove učiteljice Tamara Đugum i Marijana Mravičić veselo ušetali u našu malu knjižnicu.

Knjižničarka je upoznala učenike s radom knjižnice, važnosti razvijanja čitalačkih navika, upoznavanja izvora znanja i čemu ono služi, postavljala im pitanja, a i prvašići su imali bezbroj upita za knjižničarku. Učenici su upoznati i s načinom posuđivanja knjiga, važnosti čuvanja knjiga i s vraćanjem knjiga na vrijeme, o razlici između knjižnice i knjižare,…

Uz pjesmu i veselo čavrljanje brzo je prošao školski sat.

Na samom kraju učenici su se upisali u školsku knjižnicu i posudili slikovnicu po vlastitom izboru.

Fotografije su i u foto-galeriji...


 

  POSJET PRVAŠIĆA ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI 2010./2011.  

Biološka raznolikost – uvjet našeg opstanka na Zemlji.

Knjige su naš kozmos – imaju dušu za sve nas ljude.

    

Ujedinjeni narodi su proglasili 2010. Međunarodnom godinom biološke raznolikosti s motom „Biološka raznolikost za razvoj“.

Tako je i ovogodišnji prvi posjet učenika 1. razreda i njihove učiteljice Marlene prošao u tom znaku. Dvadeset i dvoje učenika posudili su svoju prvu knjigu u našoj školskoj knjižnici 2. studenog 2010. u sklopu Mjeseca hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenog).

Koliko nam je knjiga važna pokazuje i činjenica da je jedan od dvanaest mjeseci posvećen upravo njoj. Tako možemo govoriti o blagdanu knjige jer u cijeloj Hrvatskoj u svim knjižnicama osjeća se živost – život. Unatoč tehnološkom napretku ovi učenici i tisuće prvašića vedro su krenuli u čarobni svijet knjiga i knjižnica. To su naročito pokazali svojim iskrenim i otvorenim pitanjima i sugestijama. Posudili su knjigu i odmah najavili svoj idući susret…

  


 

 UČENICI PRVOG RAZREDA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI 2009.

Znati čitati znači imati ključ koji otvara sva vrata.

Voljeti čitati znači otključavati uvijek nova i nova vrata koja vode prema znanju, dobroti i samopouzdanju.

                                                              Željka Horvat-Vukelja

Mjesec hrvatske knjige 2009. godine posvećen je astronomiji . I naša školska knjižnica se pridružila obilježavanju tog važnog događaja.

Susret koji svake nove školske godine s nestrpljenjem iščekujemo jest prvi zajednički posjet učenika prvog razreda našoj školskoj knjižnici.

Pod vodstvom učitelja Paške Šarića došli su u goste njih deset- Frane, Borna, Maja, Matko, Nikola, Ilonka, Dora, Marija, Marko-Antonio i Luka, a dvije učenice – Ivana i Anđela  su bile odsutne. Iako mali po broju, brzo su popunili prostor i radoznalo pregledavali ponuđene slikovnice, postavljali zanimljiva pitanja i pažljivo slušali knjižničarku.

U kratkom susretu učenici su upoznati s prostorom i sadržajem knjižnice. Nakon što su se upisali i postali novi članovi školske knjižnice, odabrali su slikovnicu po vlastitom izboru i veselo se oprostili sa knjižničarkom do idućeg susreta.


 

 PRVI POSJET PRVAŠIĆA ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI 2008.

    U sklopu Mjeseca hrvatske knjige  na početku svake školske godine učenici prvog razreda dolaze u svoj prvi zajednički posjet školskoj knjižnici. Tako je bilo i ove godine – 24 prvašića i njihova učiteljica Fani Mravičić ispunili su prostor naše knjižnice.

 

   Mladi čitači su upoznati s novim slikovnicama  za njihov uzrast. U veseloj atmosferi budući čitači su postavljali različita pitanja knjižničarki Brigiti Mravičić te pozorno slušali i razgovarali o svemu što ih je zanimalo.

 

Nakon što su se učlanili u školsku knjižnicu i posudili željenu slikovnicu, obećali su da će uskoro ponovo doći.


 

 PRVI POSJET PRVAŠIĆA ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI 2007.

     Na početku svake školske godine učenici prvog razreda dolaze u svoj prvi zajednički posjet školskoj knjižnici. Tako je bilo i ove godine, samo što su za promjenu to bila dva prva razreda: I a razred sa svojom učiteljicom Tamarom Đugum i I b razred sa svojom učiteljicom Michelle Čović.

 
 
 
 
Prvašići su upoznati s prostorom na kojem se nalaze slikovnice, knjige i časopisi za njihov uzrast.
 
 
 
 
 
  
 
U ugodnoj atmosferi budući čitači su postavljali različita pitanja knjižničarki i veselo razgovarali o svemu što ih je zanimalo.
Pri kraju susreta svi učenici su posudili slikovnicu koja im se najviše sviđa, a knjižničarka ih je na odlasku počastila slatkišima.
 
 
 
 

 

 

 

 


 iz predstave 1.wmv
 iz predstave 2.wmv
 rijec glumca 1.wmv
 rijec glumca 2.wmv


Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Anketa
Koja vam provjera znanja više odgovara?Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tučepi" / Kraj 17, HR-21325 Tučepi / os-tucepi.skole.hr / ured@os-tucepi.skole.hr
preskoči na navigaciju