ZAČINI I ČAJEVI IZ BAKINE ŠKRINJICE
Priroda Mediterana obiluje samoniklim aromatičnim i ljekovitim biljem. Tradicionalna mediteranska jela nezamisliva su bez mediteranskih začina. No, osim što su aromatični i hranjivi, mediteranski začini posjeduju i mnoga ljekovita i kozmetička svojstva, pa se već stoljećima koriste za pripremanje različitih čajeva i pripravaka kojima se ublažavaju mnoge bolesti te održava higijena i potiče ljepota tijela.
Zadrugari su sa svojim voditeljicama Ivanom Volarević i Rozanom Alfirević u školskoj godini 2011./2012. odlučili prikupiti i sušiti aromatično i ljekovito bilje i od njega napraviti začine i čajeve. Začine su pakirali u staklene teglice, a čajeve u papirnate vrećice.
Tako se u našoj bogatoj ponudi mogu naći začini od bosiljka, lovora, ružmarina, mažurana, majčine dušice, matičnjaka, lavande, kadulje, metvice, Mediteranski čaj (mješavina svih začina), te Natura – mješavina sušenog povrća (mrkva, celer, peršin i luk), bez konzervansa, umjetnih aroma i bojila.
Također smo ponosni i na naše čajeve od metvice, kadulje, majčine dušice, koprive, matičnjaka, kamilice, primorskog vriska i Mediteranski čaj (mješavina svih čajeva).
MIRISNE KUGLICE I MELEMI
Kod kuće ili u školi lako možemo pripremiti prirodnu kozmetiku. Naši zadrugari i njihove voditeljice Ivana Volarević i Rozana Alfirević su u školskoj kuhinji izrađivali mirisne kuglice za kupanje, te mirisne meleme za lice i tijelo. Kuglice su pripremali od limunske kiseline, sode bikarbone i raznih eteričnih ulja (od naranče, vanilije, cimeta i sl.), a meleme od pčelinjeg voska, domaćeg maslinovog ulja i meda, te eteričnih ulja.
FEŠTA OD SMOKAVA
Smokva je tipično mediteransko voće i jedna od najstarije kultiviranih vrsta voća. Naši preci su uz maslinu i vinovu lozu uzgajali i smokvu. Svojim nutritivnim sastavom i ljekovitim svojstvima smokva se izdiže iznad mnogih vrsta voća.
Ove školske godine (2010./2011.), upravo je smokva bila inspiracija našim zadrugarima, koji su pod voditeljskom palicom Ivane Volarević i Rozane Alfirević, od smokava pripremali slijedeća ukusna i slatka jela: suhe smokve, kekse od suhih smokava, kuglice od suhih smokava, smokve u čokoladi, smokve u bijeloj čokoladi, smokve u čokoladi sa bademima, roladu od suhih smokava, kruh sa suhim smokvama te liker od smokava.
TAJNE BAKINE ŠKRINJICE
S ponosom vam predstavljamo našu školsku kuharicu "Tajne bakine škrinjice" sa starim receptima našeg kraja koje smo marljivo prikupljali i po kojima smo pripremali jela u školskoj kuhinji. Kuharica je iz tiska izašla u svibnju 2010.
Kuharicu smo predstavili javnosti na Županijskoj smotri učeničkih zadruga 31. svibnja 2010. u Podgori, te na Državnoj smotri učeničkih zadruga od 04. do 06. listopada 2010. također u Podgori, gdje je osvojila PLAKETU ZA NAJPROIZVOD!
KUHARICE ZLATO MOJE, TEBE JELO HVALI TVOJE!
U našoj školi se ove školske godine svašta kuhalo! Učenici su u kuhinji zajedno sa svojim učiteljicama Ivanom Volarević i Rozanom Alfirević pripremali razna jela po starim receptima koje smo prikupljali za našu školsku kuharicu "Tajne bakine škrinjice". Neke recepte smo malo i osuvremenili, a sve je pripremano od plodova iz našeg kraja: smokava, grožđa, oraha, badema, višanja, šipaka, naranača, lavande....
Na slikama možete pogledati kako su učenici radili: arancine, ušećerene bademe, kekse od badema i lavande i ušećerene latice ruža.
VOĆE IZ STAKLENKE
Dok ne izađe naša školska kuharica sa starim receptima našeg kraja, pogledajte jedan dio proizvoda iz školske kuhinje. Marmelade od dunja i jabuka, šipka i limuna.
SVEGA PO MALO
Sok od šipka, orahovica i višnjevača, tučepske višnje.
IZ ŠKOLSKE KUHINJE...
Ove jeseni su mladi ekolozi došli na ideju isprobati stare recepte naših baka u školskoj kuhinji. Kako jesen obiluje plodovima voća, počeli su od marmelada. Tako se svake subote iz školske kuhinje širio slatki miris, a staklene teglice su se punile ukusnim marmeladama od šipka, dunja i jabuka, limuna, smokava i kupina.
Učenici su uz svoje voditeljice Ivanu Volarević i Zoru Brkić učili i kako se rade marmelade, sok od šipka, tučepske višnje, likeri od limuna, suhih smokava, orahovica, višnjevača, slatko od kupina, šipak u medu, orasi u medu...
Ideja se nametnula sama - napraviti školsku kuharicu sa receptima naših baka!
KANTARION ULJE I PRIPRAVCI OD LAVANDE
Ljekovitost kantarion ulja svima nam je poznata: liječi i pomaže kod opekotina, uspješno liječi rane, herpes, ubode insekata i sl. Za one koji ne znaju, kantarion ulje su zapravo cvjetovi gospine trave u maslinovom ulju.
Što reći o lavandi? Lavanda je vrlo dekorativna biljka, ljubičastih cvjetova, ugodnog mirisa i ljekovita. Najčešće je viđamo na Mediteranu. Ova biljka pomaže kod akni, masne kože, ekcema, alergija, bronhitisa, bakterija i gljivica, opekotina, migrena, nesanice, depresije i još kod mnogih bolesti i tegoba.
Naši ekolozi su od svoje učiteljice Zore Brkić rado učili kako se radi kantarion ulje, te pripravci od lavande: lavandino ulje i vino.
POSADITI, OKOPATI, ZALITI...
U našoj školi dugi niz godina djeluje Ekološka sekcija. Mladi ekolozi zajedno sa svojim voditeljima Zorom Brkić i Zvonkom Bekavcem vrijedno rade u školskom vrtu. Tako iz prve ruke uče o biljnom svijetu i kako se brinuti o biljkama te o njihovoj važnosti za čovjeka.
Sadnja, gnjojenje, zalijevanje, čupanje korova, skupljanje lišća i ne manje važno - uklanjanje smeća, samo su neki od poslova naših ekologa.
PROLJEĆE U ŠKOLSKOM VRTU
Našu školu okružuje veliko dvorište i vrt. Ljepote našeg vrta prepoznate su i van naše škole, te je vrt nagrađivan mnogim nagradama i priznanjima. Uživajte i vi u slikama našeg vrta u proljeće!
« Srpanj 2026 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |