preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tučepi"

Korisno je znati...

Kampanja Vijeća Europe "Jedno od pet"

Autor: Renata Josipović, Snježana Glučina, 27. 12. 2011.

Poštovani roditelji,

U sklopu programa Vijeća Europe „Izgradnja Europe za djecu i s djecom“ koji uključuje borbu protiv seksualnog nasilja nad djecom, u studenom 2010. u Rimu je pokrenuta kampanja Vijeća Europe "Jedno od pet" za zaustavljanje  seksualnog  nasilja nad djecom.

U prilogu su dvije brošure, koje možete pročitati u PDF-u ili ispisati.

Roditeljima se preporučuje da poduče svoje dijete o tzv. Pravilu donjeg rublja.

Pravilo donjeg rublja je jednostavan vodič koji pomaže roditeljima da objasne svojoj djeci gdje ih drugi ne smiju dodirivati, na koji način se ponašati i gdje potražiti pomoć.

Kako glasi Pravilo donjeg rublja? Jednostavno: netko drugi ne bi smio dodirivati dijete po dijelovima tijela koji su obično pokriveni donjim rubljem, niti ono smije dirati druge u tim područjima.

Pravilo također pomaže objasniti djeci da njihovo tijelo pripada njima, da postoje dobre i loše tajne kao i dobri i loši dodiri.

Kako podučiti Pravilo donjeg rublja?

Pravilo donjeg rublja je osmišljeno kako bi pomoglo roditeljima i odgajateljima započeti razgovor s djecom. Ono može biti vrlo praktično rješenje za sprječavanje seksualnog zlostavljanja.

Pravilo donjeg rublja sadrži pet važnih vidova.

1. Tvoje tijelo je tvoje vlastito

Djecu treba podučiti da njihovo tijelo pripada njima te da ih nitko ne smije dodirivati bez njihovog dopuštenja. Otvorena i izravna komunikacija o seksualnosti i "intimnim dijelovima tijela" već u ranoj dobi, uz korištenje ispravnih naziva za genitalije i druge dijelove tijela pomoći će djeci razumjeti što nije dopušteno. Djeca imaju pravo odbiti poljubac ili dodir, čak i od osobe koju vole. Djecu bi trebalo podučiti kako bez odlaganja i odlučno reći "ne" neprimjerenom tjelesnom kontaktu, kako izići iz nesigurnih situacija i prijaviti događaj odrasloj osobi u koju imaju povjerenja. Važno je naglasiti da bi trebali ustrajati dok ih netko ozbiljno ne shvati.

2. Dobar dodir - loš dodir

Djeca ne razlikuju uvijek primjereno i neprimjereno dodirivanje. Recite djeci da nije u redu ako netko gleda ili dodiruje njihove intimne dijelove tijela ili od njih traži da gledaju ili dodiruju intimne dijelove tijela nekog drugog. Pravilo donjeg rublja im pomaže prepoznati očitu granicu koju je lako zapamtiti: donje rublje. Ono također pomaže odraslima započeti razgovor s djecom. Ako djeca nisu sigurna je li ponašanje neke osobe prihvatljivo, uvjerite se da će znati zatražiti pomoć od odrasle osobe u koju imaju povjerenja.

Roditelji mogu objasniti da će neke odrasle osobe (kao što su odgajatelji, roditelji ili liječnici) možda morati dodirnuti djecu, ali djecu treba poticati da kažu "ne" ako se u nekoj situaciji osjećaju nelagodno.

3. Dobre tajne - loše tajne

Tajnovitost je glavna taktika seksualnih zlostavljača. Zato je važno podučiti djecu razlici između dobrih i loših tajni te stvoriti ozračje povjerenja. Svaka tajna zbog koje se osjećaju tjeskobno, nelagodno, uplašeno ili tužno nije dobra i ne smije se čuvati - treba je povjeriti odrasloj osobi od povjerenja (roditelju, učitelju, policajcu, liječniku).

Objasniti razliku između dobre tajne (kao što je zabava iznenađenja) i loše tajne (one koja ih čini tužnima i tjeskobnima). Roditelji bi trebali poticati djecu da s njima podijele loše tajne.

4. Prevencija i zaštita odgovornost su odrasle osobe

Kada su djeca zlostavljana, ona osjećaju sram, krivnju i strah. Odrasle osobe trebale bi spriječiti stvaranje tabua vezanih uz seksualnost i pobrinuti se da njihova djeca znaju kome se obratiti ako su zabrinuta, tjeskobna ili tužna. Djeca mogu osjetiti da nešto nije u redu. Odrasli trebaju biti pozorni i prijemljivi za njihove osjećaje i ponašanje. Postoje mnogi razlozi zbog kojih dijete odbija kontakt s drugom odraslom osobom ili drugim djetetom i to treba poštivati. Djeca trebaju uvijek osjećati da mogu razgovarati sa svojim roditeljima o ovom pitanju.

Odrasli su ovdje kako bi djeci pomogli u njihovim svakodnevnim životima. Sprječavanje seksualnog nasilja je prva je i primarna odgovornost odraslih i vrlo je važno izbjeći stavljanje svog tereta na leđa djece.

5. Drugi korisni savjeti uz Pravilo donjeg rublja

Prijavljivanje i otkrivanje

Djecu treba uputiti da postoje odrasle osobe koje mogu biti dio njihove zaštitne mreže. Treba ih poticati da odaberu odrasle osobe kojima vjeruju, koje su im na raspolaganju i koje su ih spremne saslušati i pomoći im. Samo jedan član te mreže zaštite trebao bi živjeti s djetetom, ostali bi trebali živjeti izvan neposrednog kruga obitelji. Djeca trebaju znati kako potražiti pomoć unutar mreže povjerenja.

Poznati počinitelji

U većini slučajeva počinitelj je netko koga dijete poznaje. Malenoj djeci je osobito teško shvatiti da ih može zlostavljati netko koga oni poznaju. Imajte na umu proces pripreme koji zlostavljači koriste kako bi pridobili povjerenje djece. Redovito informiranje roditelja o osobi koja im daruje poklone, traži da čuvaju tajnu i pokušava provesti vrijeme nasamo s djetetom mora se postaviti kao kućno pravilo.

Nepoznati počinitelji

U nekim slučajevima počinitelj je stranac. Podučite svoje dijete jednostavnim pravilima o kontaktima sa strancima: nikad ne ulazite u automobil sa strancem, nikada ne prihvaćajte darove ili pozive od stranca.

Pomoć

Djeca trebaju znati da postoje stručnjaci koji mogu biti od osobite pomoći (nastavnici, socijalni radnici, pravobranitelji, liječnici, školski psiholog, policija) te da postoje telefonske linije za pomoć koje djeca mogu nazvati i potražiti savjet. (Hrabri telefon 0800 0800)

VI MOŽETE POMOĆI SPRIJEČITI DA SE TO DOGODI VAŠEM DJETETU!

Dobra komunikacija s djecom je ključna. Ona podrazumijeva otvorenost, odlučnost, izravnost i prijateljsko ozračje lišeno straha.

Gdje možete pronaći materijale i informacije?

Vijeće Europe je osmislilo materijale za pomoć roditeljima u podučavanju Pravila donjeg rublja. Materijali uključuju:

  • televizijski spot (animirani film)
  • knjigu koju roditelji mogu čitati svojoj djeci u dobi od 3 do 7 godina
  • plakate i razglednice

Sav materijal može se preuzeti sa stranice: www.underwearrule.org

Pravilo donjeg rublja je dio kampanje Vijeća Europe "Jedno od pet" s ciljem zaustavljanja seksualnog nasilja nad djecom. O drugim mjerama prevencije i zaštite koje promičemo možete saznati više na: www.coe.int/oneinfive


Priloženi dokumenti:
Brosura_Pravilo_donjeg_rublja.pdf (618.47 KB)
Jedno_od_pet_Tanja_Kontic.pdf (397.49 KB)


KAKO POMOĆI DJETETU . . .

 

 

POŽELJNA POMOĆ RODITELJA DJETETU u 1. razredu

 

KAKO POMOĆI DJETETU DA (P)OSTANE DOBAR UČENIK 

na prijelazu iz 4. u 5. razred OŠ-e

 

KAKO RODITELJI MOGU POMOĆI DJECI U USVAJANJU VJEŠTINE ČITANJA

 PREPORUČENA LITERATURA ZA RODITELJE i DJECU

 

 

 


 

ŠEST ŽIVOTNO VAŽNIH PORUKA

   1.  Vjerujem da to možeš. 

    2.  Imam povjerenja u tebe.  
 
   3.  Znam da ćeš se snaći u životnim situacijama.
 
   4.  Slušam te.
 
   5.  Brinem se za tebe.
 
   6.  Vrlo si mi važan.
 
 
Sonja Pribela – Hodap,
prof. psiholog
Preuzeto sa web stranice udruge RODA (www.roda.hr)

 

Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Anketa
Koja vam provjera znanja više odgovara?Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tučepi" / Kraj 17, HR-21325 Tučepi / os-tucepi.skole.hr / ured@os-tucepi.skole.hr
preskoči na navigaciju