preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tučepi"

Natjecanja

Međuškolska vjeronaučna olimpijada za osnovnu školu „Crkva i znanost“

Autor: Renata Josipović, Marina Šimić, 29. 1. 2014.

Međuškolska natjecanja iz vjeronauka  za osnovnu školu u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji održana su 24. siječnja 2014. godine u sedam škola - sjedišta stručnih vijeća. U našoj školi održano je natjecanje za prijavljenih šest ekipa osnovnih škola koje pripadaju stručnom vijeću Makarska – Omiš.

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je Crkva i znanost. Pregled odnosa Crkve i znanosti počinje od samog Početka – Božje riječi, točnije od Knjige Mudrosti koja nam kaže kako je Bog ”sve uredio po broju, utegu i mjeri” (Mudr 11,20). Ove riječi bile su poziv na istraživanje Božjih stvaralačkih djela mnogim velikim crkvenim misliocima, počevši od sv. Augustina, pa preko sv. Tome Akvinskog i sv. Alberta Velikog sve do našeg doba.

Pripremajući se za natjecanje, učenici su upoznali s ulogom crkvenih ustanova u očuvanju znanja nakon pada Rimskog Carstva te s razvojem školstva i visokog obrazovanja u srednjem vijeku kao i s  radom Družbe Isusove, Papine akademije znanosti i Vatikanske zvjezdarnice. Posebno zanimljiv bio je  pregled različitih znanstvenih disciplina, kao što su astronomija, medicina i biologija, te doprinos Crkve i svećenstva njezinom utemeljenju i razvitku. Proučili smo i „slučaj Galileo“, koji se najčešće koristi u napadima na Crkvu, otkrivajući njegovu pravu pozadinu. Otkrivali smo postignuća svećenika znanstvenika na području genetike, fizike itd., kao i doprinos hrvatskoga svećenstva općem razvitku znanosti, s posebnim osvrtom na lik i djelo Ruđera Boškovića, Fausta Vrančića i drugih istaknutih ličnosti.

Svaki je učenik samostalno rješavao pisani test kojim je mogao osvojiti 100 bodova, tako da je ekipa mogla ostvariti maksimalno 400 bodova (ekipa broji četiri učenika). Nakon pisanog dijela učenici su uspješno sudjelovali u Kvizu znanja kojega je organizirala vjeroučiteljica Ivana Miloš. Prije samog proglašenja rezultata učenici šestog razreda Niko Ševelj, Matej Marijančević i Franko Raffanelli izveli su scenski prikaz „Točno vrijeme Isusovog rođenja“.

Prigodne knjige za najbolje napisani test dobili su učenici: Filip Mravičić iz OŠ Tučepi,  (92 boda), Lana Mravičić iz OŠ Tučepi (92 boda), Marin Šošić iz OŠ dr. F. Tuđmana Brela (88 bodova), Marko Brigić iz OŠ Tučepi (88 bodova) i Bartol Šošić iz OŠ dr. F. Tuđmana Brela (85 bodova). Na nadbiskupijskom natjecanju, koje će se održati 19. veljače u Osnovnoj školi Trilj u Trilju, sudjelovat će dvadeset najboljih ekipa iz naše Nadbiskupije, a među njima bit će ekipa iz OŠ Tučepi koja je ostvarila najviše bodova na razini stručnog vijeća Makarska – Omiš (355) i drugoplasirana ekipa iz OŠ dr. F. Tuđmana Brela (315 bodova). 

Red. br.

Ime i prezime
učenika

Ime škole

Ime i prezime mentora

Broj bodova

1.

Marko Brigić
Filip Mravičić
Lana Mravičić
Ana Pehar

OŠ Tučepi
Tučepi

Marina Šimić

355

2.

Ivana Kristić
Tomislav Lončar
Bartol Šošić
Marin Šošić

OŠ dr. Franje Tuđmana
Brela

Tea Mardešić

315

3.

Pjero Kalajžić
Željko Kalajžić
Marko Perišić
Ana Vrkić

OŠ dr. fra Karla Balića
Šestanovac

s. Branimira Lozo

279

4.

Marko Barbir
Ira Antea Kelemović
Marta Srhoj
Josip Srzić

OŠ Stjepana Ivičevića
Makarska

Ivana Miloš
Petar Kelvišer

216

5.

Ana Gašić
Filip Ivanišević
Josip Matijević
Matej Perić

OŠ Jesenice
Dugi Rat

Ana Vilić

195

6.

Mia Munitić
Barbara Skelo
Klara Strikić
Andrea Šinković

OŠ Josipa Pupačića
Omiš

Antun Budimir

107

 
Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Anketa
Koja vam provjera znanja više odgovara?Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tučepi" / Kraj 17, HR-21325 Tučepi / os-tucepi.skole.hr / ured@os-tucepi.skole.hr
preskoči na navigaciju