preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tučepi"

 > Naslovnica
Vijesti

OBAVIJEST RODITELJIMA - Provođenje redovitog dobrovoljnog samotestiranja učenika

Autor: Snježana Glučina, 10. 2. 2022.

Model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje redovitog dobrovoljnog samotestiranja učenika. Poštovani roditelji, s obzirom na povećani broj samoizolacija učenika u osnovnim i srednjim školama i s ciljem održavanja nastave uživo, po modelu A, Ministarstvo znanosti i obrazovanja razradilo je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama. Uvjet za ukidanje samoizolacije je provođenje redovitoga dobrovoljnog samotestiranja učenika.

Provođenjem mjere redovitog samotestiranja učenika u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan nje bili u kontaktu sa zaraženom osobom (molimo obratite pozornost na kontakt s pozitivnim ukućanom kasnije u tekstu), a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo u prostorijama škole.

U prvoj isporuci roditeljima će biti dostavljena dva SARS-CoV-2 brza antigenska testa za provođenje mjere samotestiranja za sljedeća dva tjedna. Razrednici će roditeljima u četvrtak, 10.2.2022. dostaviti upute, a testove u petak, 11.2.2022. Upute za uporabu SARS-CoV-2 brzog antigenskog testa možete pročitati u prilogu ove vijesti.

Samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima je dobrovoljno i ​​besplatno te se obavlja jedanput tjedno. Preporučuje se da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom predvečer).  

UKJOLIKO JE REZULTAT TESTA POZITIVAN RODITELJ NAVEDENO JAVLJA RAZREDNIKU NA PRIVATNU PORUKU MOBITELOM ILI E-MAILOMU (prema dogovoru s razrednikom). 

Također  ​U SLUČAJU POZITIVNOG BRZOG ANTIGENSKOG TESTA na SARS-COV-2 za samotestiranje, kao i dosada, postupa se sukladno Uputama HZJZ-a , RODITELJ SE JAVLJA IZABRANOM LIJEČNIKU OBITELJSKE MEDICINE  i test se potvrđuje PCR testom ili brzim antigenskim testom (BAT) u zdravstvenoj ustanovi ili ovlaštenom laboratoriju ili ordinaciji na teret HZZO-a, a učenik je u izolaciji do zaprimanja rezultata PCR ili BAT testa i nakon zaprimanja rezultata testa ako je rezultat potvrdnog testa pozitivan.

Kao i od početka pandemije, učenici ne dolaze u školu ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), već se javljaju izabranom liječniku koji odlučuje o testiranju na COVID-19.

Isto tako, budući da prema uputama proizvođača nije prikladno da učenici mlađi od 16 godina provode samotestiranje bez nadzora ili pomoći odraslih osoba, molimo vas da vi kao roditelji/skrbnici mlađim učenicima provedete testiranje ili u slučaju starijih i samostalnih učenika pomognete ili nadzirete testiranja. 

Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene prema uputama HZJZ-a (upute su objavljene na poveznici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/11/Postupanje-s-oboljelima-bliskim-kontaktima-oboljelih-i-prekid-izolacije-i-karantene-ver19.pdf) (upute HZJZ su također u prilogu ove vijesti)  SUDJELUJU U RUTINSKOM TESTIRANJU KAO  I OSTALI UČENICI.

Dijeljenje kućanstva s osobom koja je pozitivna predstavlja veći rizik za zarazu od boravka u školi ili na izvanškolskim aktivnostima. Učenici koji nisu oslobođeni samoizolacije temeljem preboljenja ili cijepljenja sukladno dokumentu „Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ako dijele kućanstvo s pozitivnom osobom mogu biti oslobođeni samoizolacije:

•          ako sudjeluju u redovitom samotestiranju učenika, i

•          ako se samotestiraju u vlastitom aranžmanu svaka dva dana tijekom izolacije i još 7 dana nakon izolacije pozitivnog ukućana.

Kada se zbog bolesti ili na neki drugi način, neovisno o rutinskom samotestiranju, utvrdi da je neki od učenika pozitivan na SARS-COV-2, nakon saznanja o pozitivitetu moći ćete preuzeti dodatni test (KADA I AKO  ŠKOLA DOBIJE DODATNE TESTOVE) kako bi se provelo dodatno samotestiranje svih učenika toga razrednog odjela neovisno o već provedenome rutinskom samotestiranju koje se provodi jedanput tjedno. Dodatno samotestiranje potrebno je  obaviti na dan primitka testova.

Učenici kojima je izrečena samoizolacija unazad tjedan dana te im samoizolacija traje u vrijeme prvog rutinskog samotestiranja, u slučaju negativnog rezultata kreću u školu, a izrečena samoizolacija se administrativno automatski centralno prekida te roditelji/skrbnici ne trebaju javljati liječniku da liječnik prekine samoizolaciju. Ako je rezultat pozitivan, učenik ostaje kod kuće u izolaciji te se roditelji/skrbnici javljaju liječniku.

SVE OSTALE UPUTE RODITELJI ĆE DOBITI OD SVOJIH RAZREDNIKA.

Ravnatelj i stručna služba
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica
Anketa
Koja vam provjera znanja više odgovara?Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tučepi" / Kraj 17, HR-21325 Tučepi / os-tucepi.skole.hr / ured@os-tucepi.skole.hr
preskoči na navigaciju