preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tučepi"

Ekološka sekcija i školski vrt

Što su radili MLADI EKOLZI kroz 2010. godinu?

Autor: Renata Josipović, 20. 12. 2010.

 

Mladi ekolozi su bili ponosni i sretni kada su ugledali školsku kuharicu "Tajne bakine kuhinje" jer su oni u tom projektu sudjelovali od samog početka (prikupljali su recepte, skupljali plodove i kuhali marmelade, arancine, likere , ušećerene bajame, keksi od lavande, kruh od smokava….)

Osim kuhanja, nastavili smo sa recikliranjem papira te izradom ukrasnih posudica, kuhinjskih natpisa, mirisnih kuglica, pourpouria ….

U par rečenica objasniti ćemo vam kako recikliramo papir !

 

Nešto o samom papiru!

U današnje doba svi koristimo papir. U našoj školi odlučili smo iskoristiti stare hamere, novine, pogrešno isprintane papire, kartone. Papir se može izraditi od različitih materijala kao što su pamuk, konoplja, bananino lišće, trava, ali papir se najčešće radi od celulozne kaše koja se dobiva paranjem drveća.
Kako svi znamo da je za proizvodnjju novog papira potrebno uništiti šume onda recikliranje nije samo zabavno već nužno ukoliko želimo sačuvati ovaj naš jedini okoliš i planet kakav poznajemo. Kada zasučemo rukave i počnemo, ispred nas se otvara bezbroj kombinacija mirisa, boja i oblika - i tada krećemo!
Ovaj postupak izrade papira ne uči nas kako napraviti papir kakav obično koristimo, ali nas uči kako napraviti svoje jedinstvene posudice,čestitke, kutije...
Možete pomiješati papire raznih boja, samo obratite pažnju za što ćete papir koristiti. Ukoliko papir želite koristiti za pisanje koristite svijetle papire, a u samu izradu dodajte škrobno brašno (gustin) ili ljepilo za drvo.

Postupak

1. Sakupite papir za recikliranje, pokušajte sakupiti deblji i tanji papir. Deblji papir ima duža vlakna pa će i čvrstoća papira biti jača, dok onaj tanji daje mekoću teksture.

2. Istrgajte novine na manje komade i stavite u posudu s vrućom vodom.

  

3.   Miješalicom (mikserom) napravite jednoličnu kašu (pulpu). Ako želite čvršći papir, dodajte malo škrobnog brašna ili ako želite da vam papir bude u boji dodajte komadiće obojenih novina, istrošenog hamera.

 

4. Dobivenu kašu stavite na mrežicu (npr. Plastična ili metalna mrežica koja se stavlja na prozor za zaštitu od insekata) koja je  postavljena na deblji sloj novina.

5. Sve prekrijte slojem novina ili starom tkaninom i razvaljajte kašu valjkom za tijesta ili staklenom bocom u što tanji sloj. Podignite novine ili tkaninu i dobili ste svoj reciklirani papir. Stavite sušiti najmanje jedan dan na suncu ili malo duže ovisno o prostoriji u kojoj se suši.

                

  

6. Napravite korisne predmete od recikliranog papira:

– kutijice za spremanje sitnica

– prigodne čestitke, novogodišnji nakit

– obložite limenku konzerve, obojite ju, dobit ćete posudicu za olovke, boje i dr.

Od recikliranog papira izradili smo i posudice u koje smo stavljali osušeno cvijeće (tzv.pourpouri)

 

Mladi ekolozi vrijedno rade i u školskom vrtu. Tako iz prve ruke uče o biljnom svijetu i kako se brinuti o biljkama te o njihovoj važnosti za čovjeka.

Sadnja, gnjojenje, zalijevanje, čupanje korova, skupljanje lišća i ne manje važno - uklanjanje smeća, samo su neki od poslova naših ekologa koji sve poslove obavljaju sa osmjehom na licu.

  

  

 

Rad u vrtu ne bi bio isti bez nastavnika tehničke kulture Zvonka Bekavca koji nam uvijek daje korisne savjete zahvaljujući svom bogatom znanju i iskustvu.

        

Ovdje nam se pridružila i naša psihologinja Snježana i na tome joj zahvaljujemo !

                      

Kako je fasada naše škole bila išarana različitim grafitima mladi ekolozi su i tu odlučili napraviti malo reda. Sve što nam je bilo potrebno je puno boje, vode, pinela, valjaka i malo dobre volje. Ova prekrasna odijela za bojanje napravili smo od vreća za smeće.

    

    

 

Naš vrt ima i svoje male stanare koji isto pomažu da zemlja bude kvalitetnija.

 

 

Pozdravljaju vas mladi ekolozi! Sjetite se da ne učimo za školu nego za život!

 

Napisala: Rozana Alfirević
Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Anketa
Koja vam provjera znanja više odgovara?Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tučepi" / Kraj 17, HR-21325 Tučepi / os-tucepi.skole.hr / ured@os-tucepi.skole.hr
preskoči na navigaciju