2019-04-11 15:34:00

Festival znanosti - Budi i ti znanstvenik

Ove godine učenici osmih razreda iz OŠ Tučepi i OŠ don Mihovila Pavlinovića, Podgora sudjelovali su u zajedničkom predstavljanju na 9. smotri pokusa i istraživačkih radova učenika „Budi i ti znanstvenik“ koja se 11. travnja održala na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu u sklopu Festivala znanosti.

Učenice osmog razreda koje su sudjelovale u istraživačkom radu iz Oš Tučepi su: Antea Č., Paulina Č. i Morena B. Mentorice učenicama su bile Rozana Alfirević, učiteljica Biologije i Kemije i Sanja Nizić, učiteljica Matematike. Kako je tema ovogodišnjeg Festivala znanosti bila „Boje“ tako je i naš istraživački rad imao veze sa zadanom temom, a to je Čarolija cvijeća. Zadatak nam je bio istražiti kako se boja različite vrste cvijeća mijenja u kiselim, neutralnim i lužnatim otopinama te na temelju pokusa pronaći najbolje kiselo bazne indikatore.
Najbolje biljne indikatore smo birali između latica perunike, kamelije, ljubičice, gerbera i tulipana. Učenici su istraživački rad na Smotri predstavili izradom plakata, usmenom prezentacijom cjelokupnog istraživanja i izvedbom pokusa. pH smo određivali uz pomoć univerzalnog pH indikatora i pH metrom. Zaključak istraživačkog rada je bio da je najbolji indikator među nabrojenim laticama ljubičica, iza nje slijede perunika, tulipan, kamelija i na kraju gerber.

          

                               

          

           

      


Osnovna škola "Tučepi"