preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tučepi"

Terenska i izvanučionička nastava

Nastava u vili Andrei - Naučili smo kako se radi stara tučepska slastica

Autor: Renata Josipović, Marina Šimić, Rozana Alfirević, 26. 10. 2014.

Lijep primjer suradnje škole i roditelja pružila nam je obitelj Marijančević koja je učenike sedmoga razreda i njihove učitelje pozvala u vilu Andreu i na licu mjesta pokazala kako se radi kumpet.

7. listopada 2014. g. u sklopu izvanučioničke nastave, a na poziv roditelja učenika Mateja Marijančevića, učenici sedmoga razreda su u pratnji ravnateljice Lolite Pašalić i učiteljica Marine Šimić, Sanje Nizić, Rozane Alfirević i učitelja Ivana Milića nazočili proizvodnji kumpeta - poznate tučepske slastice.

Neki od učenika već su kušali kumpet svojih baka i djedova, a nekima je ovo bio prvi „susret“ s ovom neobičnom slasticom. Učenici su sudjelovali u proizvodnji kumpeta od samoga početka do finalnoga proizvoda. Prije same priprave dobili su od obitelji Marijančević mali papirnati podsjetnik i tako saznali da kumpet ima više naziva ovisno o području gdje se koristi. Na Pelješcu ga zovu čumpet, a u Dubrovniku mantala. Zatim su zajedno s učiteljima sudjelovali u izradi kumpeta prema receptu iz naše školske kuharice .

Za kumpet je bilo potrebno:

  • 5 l masta
  • 500 g oraha
  • 1 kg šećera
  • 1 vrećica cimeta
  • 2 dl sojina ulja
  • 3 naranče (kora)
  • 3 limuna (kora)
  • 5 vanilija šećera
  • 200g griza
  • 800 g oštroga brašna

Učenici su pomogli u pripremi masta (svježe ocijeđeni sok od grožđa). Zatim su pozorno slušali, gledali i pomagali u daljnjoj pripremi. Strpljivo su čekali dok se 5 litara masta kuhalo na vatri kako bi se ukuhalo na 3 litre.

 

Nakon toga dodavali su šećer, vanilin šećer, mljeveni cimet, koricu limuna i naranče, orahe i sojino ulje. 

 

Smjesa se kuhala 5 minuta, a zatim je uslijedilo dodavanje 800 g brašna i 200 g griza te kuhanje do potrebne gustoće. 

 

Posebno je bilo kušanje vruće slastice prije nego je gospođa Blanša Marijančević, koja je objašnjavala čitavi postupak, izlila kumpet u drvene kutije prekrivene mokrom krpom.

Naravno, nismo čekali deset dana kako bi se naš kumpet osušio već smo njime bili počašćeni ranije napravljenim. I ne samo to! Uz kumpet kušali smo palačinke i kolače koje su nam pripremili naši domaćini kojima od srca zahvaljujemo!

Osim što su učenici sudjelovali u pripremi kumpeta, trebali su rješavati matematičke zadatke s postocima (vezano za kumpet), a  u idućim satovima kemije, zahvaljujući tome što su doznali sastojke, čeka ih računanje masenog udjela pojedinih sastojaka u smjesi.

Ovaj oblik nastave podrazumijeva ostvarivanje planiranih programskih sadržaja izvan škole, a ima za cilj učenje otkrivanjem i upoznavanje zaboravljene kulturne baštine.
Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Anketa
Koja vam provjera znanja više odgovara?Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tučepi" / Kraj 17, HR-21325 Tučepi / os-tucepi.skole.hr / ured@os-tucepi.skole.hr
preskoči na navigaciju