preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tučepi"

Izleti

Ekskurzija sedmaša

Autor: Renata Josipović, Rozana Alfirević, 8. 5. 2014.

Konačno je osvanuo i taj 12.4.2014. godine, dan kada su sedmaši Osnovne škole Tučepi krenuli na dugo očekivanu ekskurziju. U 7:30 počeli smo napuštati Tučepi i Dalmaciju te smo krenuli prema skroz drukčijem krajoliku - Slavoniji. 

Prvo odredište je bio SMILJAN,rodni grad NIKOLE TESLE, čiji smo memorijalni centar i obišli. Već po samom dolasku, putovanje kroz bogatu životnu priču Nikole Tesle moglo je početi. Uz stručno vodstvo razgledali smo njegovu rodnu kuću koja je pretvorena u muzej. Kućica je obnovljena i sačuvana u izvornom obliku (toliko vjerodostojno tako da možete zamisliti Teslino djetinjstvo u njoj). U njoj je slikom, riječju i zvukom predstavljena genijalnost velikog izumitelja. Tu su njegovi najznačajniji izumi koji su promijenili i još uvijek mijenjaju svijet.

U nešto manjem mjerilu ovdje je interpretirana i Teslina ispitna stanica iz Colorado Springsa. Tako smo na licu mjesta vidjeli kako je Tesla proučavao munje, eksperimentirao s bežičnim prijenosima energije kao i visokofrekventnom strujom. Zapamtili smo da je Tesla kada su ga pitali je li ljut što su neki „ukrali“ neke njegove ideje,on rekao: “Nije mi žao što su uzeli moje, nego što nemaju vlastite“. Doznali smo i neke zanimljivosti o Teslinu privatnom životu kao npr. da je pokušao letjeti sa prozora staje (to nije baš dobro završilo) te da je uvijek brojao korake na putu od kuće do posla i taj konačan broj koraka je morao biti djeljiv sa tri. Ako nije bio, sve ISPOČETKA. Poslije razgledavanja išli smo gledati prigodni film o Nikoli Tesli. Preporučujemo vam da odete i pogledate i zato vam nećemo baš sve otkriti, otiđite i sami vidite.

Hotel u kojem smo bili smješteni nalazi se u srcu Vinkovaca, a zove se Cibalia. Drugi dan, nakon doručka podsjetili smo Grad Heroj – Vukovar. U pratnji vodiča,uz tematiku Domovinskog rata,obišli smo sva memorijalna mjesta u Vukovaru (VUKOVARSKA BOLNICA,OVČARA,MEMORIJALNO GROBLJE ŽRTAVA IZ DOMOVINSKOG RATA, SPOMEN DOM HRAVATSKIH BRANITELJA, KRIŽ na ušću Vuke u Dunav, VODOTORANJ). Ipak, najviše nas je potresao posjet vukovarskoj bolnici gdje smo pogledali film o obrani i padu Vukovara te obilazak njihovog podruma tj. prostorije gdje su se liječili ranjenici (svih nacionalnosti) tijekom Domovinskog rata. Doznali smo da je Vukovar ustvari priča o ljubavi i hrabrosti, o snazi i boli, o ljudskom dostojanstvu i pobjedi života. Posjetili smo i Đakovo koje je poznato po konjima lipicancima (naučili smo da je osnovna hrana konjima zob i da se nikada ne treniraju dva mlada pastuha istovremeno jer to neće dobro završiti).

Nastavka upoznavanja Slavonije vodi nas do Našica, grad poznat po dvorcu Dore Pejačević te župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog. Podsjetili smo i prekrasni Osijek poznat po tvrđavi i brojnim kulturno - povijesnim spomenicima.

 

Ono što nas je posebno oduševilo i gdje je na testu bila naša hrabrost je posjet privatnom zoološkom vrtu Bizik. Na samom ulazu nas je dočekala papiga ara ujedno i "PR menadžer " vrta, Cocco;). Vidjeli smo životinje koje nemamo prilike vidjeti svaki dan (od egzotičnih gmazova do proždrljivih sisavaca poput lava, tigra, pume…). Samo oni najhrabriji držali su zmije. Cijelo vrijeme vlasnik vrta je imao specijalne zagonetke za svakoga od nas.

 

 Na putu prema kući razgledali smo najznačajnije znamenitosti grada Zagreba.

 

Umorni i puni dojmova došli smo kući. Kako i sama pjesma kaže: “Pamtim samo sretne dane“. Ova ekskurzija sigurno pripada takvim uspomenamaJ
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Anketa
Koja vam provjera znanja više odgovara?Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tučepi" / Kraj 17, HR-21325 Tučepi / os-tucepi.skole.hr / ured@os-tucepi.skole.hr
preskoči na navigaciju